Latem lubię sobie napalić w kominku i teraz mam pytanie jak przy okazji ogrzać wodę w bojlerze. Będę wymieniał wkład żeliwny bo pękł i chętnie bym kupił z taką opcją zagrzania ciepłej wody użytkowej. Proszę o poradę i może jakiś schemat.

Strona 1 z 1

Ciepła Woda Z Kominka

Napisany 17 maja 2011 - 09:42
						Zainteresuj się kominkiem z płaszczem wodnym na przykład firmy Lechma. Można go wpiąć nawet w układ centralnego ogrzewania. Są dostępne sterowniki sterujące pracą np pomp i przepustnicy powietrza. Na stronie Lechmy znajdziesz też gotowy schemat takiego podłączenia.

Napisany 18 maja 2011 - 07:55
						Czytam na ten temat który mi podsunołeś i chyba ten kominek może zastąpić piec centralnego. Jak myślisz ?

Napisany 21 maja 2011 - 11:18
						Teoretycznie może, praktycznie palenie drewnem w kominku oznacza kotłownię w salonie i częste uzupełnianie paliwa. Myślę, że kominek z płaszczem wodnym to dobre uzupełnienie kotła gazowego.

Napisany 29 maja 2011 - 12:57
						Mam na myśli drewno pod kominkiem, popiół z kominka, zakopcony salon podczas uzupełniania opału.

Napisany 25 lipca 2014 - 01:38
						A nie możesz zrobić kominka z płaszczem wodnym ? To ostatnio bardzo popularne rozwiazanie. Wydaje mi sie że jak zamontujesz taki wkład, to spokojnie ogrzejesz sobie latem wodę.

Napisany 13 lutego 2015 - 12:51
						Tak, ale tak jak napisał kolega wyżej, trudno będzie utrzymać porządek w salonie. Sam myślę o tym rozwiązaniu, ponieważ mam ciągle nie wykończoną część domu z salonem. Ale fakt, że z salonu ma się zrobić kotłownia jest trochę zniechęcający ;]

Zapraszam na mój blog:
http://energia-odnawialna-blog.waw.pl/

http://energia-odnawialna-blog.waw.pl/
Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1

Pomoc
 Pomoc