ForumGrzewcze.pl - Ogrzewanie bez tajemnic : Kocioł Gazowy Do Starej Kamienicy | 50M² - ForumGrzewcze.pl - Ogrzewanie bez tajemnic

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kocioł Gazowy Do Starej Kamienicy | 50M²

#1 Użytkownik jest niedostępny   Anonym0 

• Nowicjusz
  • Pip
  • Grupa: Forumowicz

Napisany 25 marca 2012 - 03:07

Witam.
Nabyłem mieszkanie w starej kamienicy, w którym zamierzam wykonać remont kapitalny. Wcześniej raczej nie robiłem tak dużych remontów i nie planowałem takich kwestii jakie przyszło mi planować teraz - chodzi np. o ogrzewanie. Dość dużo czytałem w internecie. Na początku, rozważałem między ogrzewaniem elektrycznym a gazowym, lecz ostatecznie postawiłem na gazowe. W mieszkaniu (50m²) zamierzam zamontować jakiś piec, który ogrzeje mieszkanie oraz dodatkowo wodę użytkową (do kuchni oraz łazienki z wanną i umywalką). (W mieszkaniu mieszkać będą 3 osoby). Jeśli chodzi o samo C.O., to obliczyłem, że potrzebuję piec o mocy ok. 6kW, lecz jak wspomniałem wyżej, chciałbym grzać jeszcze wodę, więc jakiej mocy piecem powinienem się zainteresować? (20-24kW?) Wysokość pomieszczeń to ok. 2,8m. Będą nowe okna - plastiki. O ile dobrze się orientuję kamienica nie jest ocieplana, lecz ogólnie w mieszkaniu zbyt zimno nie jest. Z tego wszystkiego co przeczytałem w necie, najodpowiedniejszy piec dla mnie to kondensacyjny, z zamkniętą komorą spalania, dwufunkcyjny. Nie znam się na tym, jestem kompletnie zielony. Liczę na to, że ktoś z forum pomoże mi w doborze pieca i ogólnie doradzi czy dobrze się kieruję ;-)

Pozdrawiam
0

#2 Użytkownik jest niedostępny   termastyl 

• Sympatyk forum
  • PipPipPipPip

Napisany 25 marca 2012 - 07:52

Dobrze liczysz 50m2 to z lekkim zapasem 6kW, tyle że nie kondensat bo musiałbyś zainwestowac w jakiś kocioł o minimalnej mocy właśnie 6kW są takie kotły tyle że nie może on byc 2-funkcyjny, gdyż wydatek CWU przy 15kW mocy maksymalnej bo tyle będzie miał jest zbyt mały aby zapewnic komfort ciepłej wody, chyba że zastosujemy kondensat 15kW z funkcją zasobnika wtedy OK. Jeśli zaś chcemy grzac wodę przepływowo należy poszukac raczej w kotłach 24kW a jeśli 24kW to też nie kondensat, bo minimalną moc jaką mają te kotły to 9kW więc 100-120m2. Reasumując jeśli jest gdzie wstawic zasobnik dajemy kondensat 15kW i jest super, jeśli przepływowe grzanie wody 24kW z zamkniętą komorą, ja w tym przypadku założył bym BROTIE ma bardzo dobry wydatek CWU i jeśli trafisz dobrego automatyka da się go skręcic nawet do 4,7kW. POZDRAWIAM
0

#3 Użytkownik jest niedostępny   maximus 

• Sympatyk forum
  • PipPipPipPip

Napisany 24 maja 2012 - 09:21

Np. kotły Immergas z serii Victrix modulują już od 3kW.

Ten post był edytowany przez maximus dnia: 24 maja 2012 - 09:21

0

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1